Stockholmsbörsen var på sitt allra bästa humör igår och avancerade hela 3,9 procent till 783,5. Det kom positiv statistik om amerikanska konsumenters köp av varaktiga varor och uppreviderade BNP-prognoser från OECD. Omsättningen var usel både i Sverige, endast 11,3 miljarder och senare under kvällen även i USA (se nedan). Den kraftiga uppgången och den låga omsättningen tyder på att det inte blir en långvarig uppgång, osäkerheten är fortfarande stor.
OMXS30 gick starkt igår och passerade 767 efter lunch och accelererade upp under hela eftermiddagen. Stängningen var stark och vi kan säkert få en ny stark dag upp mot 800-nivån igen. Det gäller dock att vara på sin vakt med de små volymer som är nu kan det snabbt vända åt andra hållet. I ett kortare perspektiv börjar histogrammet divergera mot kursen, det kan redan vara ett tecken på en trendvändning.
Motstånd: 795 / 815
Stöd: 767 / 750
Daytrading: MACD är positiv men divergensen indikerar att uppgången redan kan vara över. RSI uppåt 70,73. Trenden är klart uppåt med kursen ovanför MA20 och lutning uppåt, men ser överköpt ut. Man bör vara försiktig och hålla koll på stöd- och motståndsnivåerna extra noga efter gårdagens rally.
Swingtrading: MACD negativt, med i stort sett ingen momentum. RSI i neutralt territorium, värde 53,20 på väg uppåt. Ingen trend då MA20 är helt horisontell med kursen fastsmetad på linjen sedan den 12:e maj.
Hennes & Mauritz kom nu på morgonen med en kvartalsrapport som visar att bruttovinstmarginalen ökat till 61 procent, omsättningen uppgick till 26,5 miljarder kronor och resultat efter skatt blev imponerande 5.784 miljoner kronor för andra kvartalet. Det mesta i rapporten var något över förväntningarna.
Kursen i H&M har legat och konsoliderat mellan stödet vid 350 kronor och motståndet vid 380 kronor sedan den 4:e maj. De senaste dagarna har kursen handlats upp från 356 kronor till 370 kronor på förhoppningar att rapporten idag skall överträffa förväntningarna. Kollegan Kappahls rapport häromdagen var inte så positiv, men H&M är ju som bekant betydligt skickligare att parera säsongsvariationer, lager och mode.
Motstånd: 380
Stöd: 350 / 328
Idag är det viktigt att hålla koll på USA-statistiken avseende nyanmälda arbetslösa. Förväntningarna ligger på att nyanmälda arbetslösa skall minska till runt 600.000 förra veckan, nästa veckas statistik är dock av större intresse. Under eftermiddagen kommer även definitiva BNP-siffror avseende första kvartalen, förväntningarna är att BNP minskar med 5,7 procent.
Ericsson får en ny vd, Hans Vestberg idag finansdirektör som efterträder Carl-Henric Svanberg som går vidare till BP.
Håll koll på dessa tider idag:
– 08.00 H&M: Kvartalsrapport
– 09.15 KI: Konjunkturbarometern för företag och hushåll (månad)
– 09.30 SCB: Finansräkenskaper Q1 och PPI för maj
– 10.30 H&M: Presskonferens
– 11.00 EMU: Industriorder för april
– 14.00 H&M: Telefonkonferens
* 14.30 USA: BNP Q1 (definitivt)
* 14.30 USA: Nyanmälda arbetslösa vecka 25
* 16.00 USA: Ben Bernanke utfrågas om Feds roll i Bank of Americas
övertagande av Merrill Lynch (se nedan)
Den svenska kronan har tappat både mot den amerikanska dollarn och euron. Dollarn har tappat mot euron.
De amerikanska börserna inledde starkt, efter ovanligt bra statistik kring orderingången för varaktiga varor och Oracles mindre förlust än väntat. Efter Fed:s besked att lämna räntan oförändrad föll alla börserna, dock med väldigt olika kraft. Dow Jones Industrial backade mest, så pass mycket att indexet slutade på minus 0,28 procent, på 8300 punkter. Bäst gick Nasdaq som inte tappade mer än 15 punkter på beskedet, slutnoteringen blev plus 1,55 procent och 1792 punkter. S&P 500 backade ner precis under kritiska 900-nivån, men hämtade sig något den sista halvtimmen och stängde på plus 0,65 procent och 901 punkter.
Omsättningen var den lägsta under denna vecka och uppgick endast till 3,3 miljarder aktier.
S&P 500 slutade på måttliga plus 0,65 procent igår och ligger nu åter på 900-nivån som definitivt är kritisk för fortsättningen. Indexet har etablerat en kanal med taket 945 och botten 880. De senaste veckorna har topparna blivit lägre och MA20 har planat ut, vilket skall ses som att vi kan förvänta oss ett utbrott, åt vilket håll vill jag inte tolka. Så länge inte stödlinjen bryts är det tekniskt sett större chans för uppgång, men det är alltid riskfyllt att ”tro”. Indexet måste etablera sig över MA20 och hålla sig kvar ett tag. På den negativa sidan har vi de små volymerna i uppgångarna och den vikande MACD:n, där histogrammet ligger i ett negativt territorium.
Det skall bli spännande att höra vad Ben Bernanke kommer att säga under utfrågningen ikväll om ryktet att han tvingat Bank of America och Merrill Lynch att gå samman.
Den positiva stämningen i Asien lyfter de amerikanska terminerna nu på morgonen. S&P 500-terminen ligger nu åter i nivå med den svenska stängningen och runt 0,7 procent högre än vid USA-stängningen igår.
Den tioåriga obligationsräntan föll med 8 punkter till 3,7 procent och råvaror backade i spåren av den stärkta dollarn.
I Asien är det uppgångar över hela linjen, helt naturligt efter rallyt i Europa igår. Klockan 06.00 var Nikkei upp 1,58 procent och Hongkong på plus 1,51 procent.
Japan kommer förmodligen att få sitt kreditbetyg sänkt från AA av Standard & Poor, det sade Takahira Ogawa, kreditvärderingsföretagets kreditchef till Bloomberg News idag på morgonen. Han klagade på ledarskapet och förmågan att hantera världens största statsskuld, oförmågan att ta initiativ för att återställa den finanspolitiska hälsan saknas helt.
Kinas utflöde av kapital har minskat, det innebär att nettoinflödet har stigit sedan början av året.
USA-räntorna har fortsatt svagt uppåt under morgonen i Asien. Idag kommer sjuårsobligationer för 27 miljarder dollar att emitteras.
Marknadstemperatur klockan 08.15: